BERGARED

NATURALNY , CZERWONY OLEJ PALMOWY

 Sposób produkcji :

Bergared (olej), S (stearyna), O (oleina), SO (superoleina), MF (frakcja pośrednia)

Proces produkcyjny całej palety produktow BERGARED przebiega następująco :

  •  Obróbka wstępna  surowego oleju palmowego /ziemia bieląca (adsorbcja fizyczna) /
  •  Rafinacja : czysto fizyczna
  • Fraktionowanie : proces czysto fizyczny- jako rezultat 1. frakcjonowania uzyskuje się:

Bergared S - stearynę palmową

Bergared O - oleinę palmową

- jako rezultat 2. frakcjonowania uzyskuje się:

Bergared SO - superoleinę

Bergared MF - frakcję pośrednią

 Nie są tutaj stosowane żadne chemiczne modyfikacje jak np. utwardzanie tłuszczu (uwodornienie).

 

BERGARED -  MARGARYNA PALMOWA

Surowiec: 100% surowy olej palmowy (temp. topnienia ca. 36°C)

Komponenty  margaryny:

  • Bergared olej (ca 67%)
  • Bergared frakcja pośrednia (ca 13%)
  • Bergared stearyna (ca 4%)
  • sterylana woda (ca 16%)

 Produkcja margaryny:  

Doprowadzenie w mieszalniku do homogenizacji (ujednorodnienia) w/w komponentów w warunkach kontrolowanego chłodzenia, ciśnienia, oraz z zastosowaniem (bądź też nie ) osłony azotowej.

 

 Właściwości naturalnego oleju palmowego BERGARED o bogatej zawartości witamin

  • zapobiega niedoborowi witaminy A

Naturalny olej palmowy, zasobny w witaminy (NVR) jest najbogatszym żródłem karotenu β, prowitaminy A. β-karoten jest antyutleniaczem wyłapującym osobliwy tlen i wolne rodniki. Sama wit. A, naturalnego bądź też syntetycznego pochodzenia,  może być silnie trująca w przypadku jej przedawkowania. β-karoteny zawarte w oleju palmowym (NVR) nie są trujące i mogą być spożywane w swojej naturalnej postaci w produktach żywnościowych bez ograniczeń

  • obniża ryzyko zachorowań na raka

 β- karoten występujący w zielonych, żółtych, a w szczególności w czerwonych warzywach jest znany jako istotny czynnik hamujący raka. Badania japońskie porównały teraz działanie λ- karotenu z oleju palmowego z działaniem β- karotenu w zakresie hamowania rozwoju raka wątroby wywołanego u mysz doświadczalnych przez carcinogen; w grupie w której podawano myszom λ- karoten znacznie zmniejszyła się liczba jednostek chorobowych w porównaniu do grupy kontrolnej. Natomiast  β- karoten podawany  w takich samych dawkach jak  λ- karoten nie dowiódł zaistnienia znaczących różnic w grupie badanej w porównaniu do grupy nie poddanej leczeniu.

Rezultaty powyższych badań nasuwają myśl, że w profilaktyce nowotworowej ważną rolę odgrywają inne typy karotenoidów jak np. karoten λ .Wskazują na to również rezultaty badań Narodowego Instytutu Raka w USA.

  • działanie antyzakrzepowe

 Wystąpienie zakrzepu krwi może być efektem uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych, bądź też wynikiem zmian właściwości agregacyjnych płytek krwi. Wit. E zawarta w naturalnym oleju palmowym BERGARED zapobiega sklejaniu się płytek krwi. Wg innych wypowiedzi dieta z zastosowaniem oleju palmowego sprawia, że albo wzrasta produkcja prostacycliny (hormonu zapobiegającego zakrzepom krwi),  albo też przeciwdziała ona  powstawaniu hormonu, kóry jest odpowiedzialny za powstawanie zakrzepów („Thromboxane’).

  • zapobiega arteriosklerozie i zawałom serca

 Arterioskleroza polega na obrzęku i obstrukcji ścianek tętnic. Złogi tłuszczowe skadają się głównie z tłuszczu i cholesterolu. Arterioskleroza prowadzi do zwężenia przekroju poprzecznego tętnic i tym samym utrudnia przepływ krwi. Dr Charles Hennekens z „Brigham and Women’s Hospital”w Bostonie donosi o badaniach wg których prowitamina A, mianowicie karoten β występujący w określonych warzywach i owocach,zapobiega rozwojowi arteriosklerozy. Wit. E, w szczególności tocotrienol zawarty w naturalnym oleju palmowym bogatym w witaminy może nie dopuszczać do reakcji syntezy cholesterolu w wątrobie. Tocotrienole obniżają więc poziom cholesterolu we krwi.

  • osłania przed chorobami dziecięcymi

 Badania przeprowadzone w krajach rozwijających się  wykazały, że dzieci zapadające na odrę mają niski poziom wit. A. Podawanie wit. A zmniejsza umieralność wywołaną znanymi chorobami dziecięcymi, w szczególności zachorowaniami na biegunkę. Okazało się, że dodanie do wit. A towarzyszącej dawki wit. E prowadzi do poprawy efektu działania wit. A. Olej palmowy  (NVR) ze swoją kombinacją karotenu (prowitaminy A) i wit. E może dostarczać witaminy konieczne w profilaktyce chorób dziecięcych.

  • opóźnia proces starzenia

 Liczne substancje utleniające oraz wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu podczas jego normalnego procesu życiowego i prowadzą do starzenia się. Atyutleniacze  takie jak wit. E i β karoten niszczą wolne rodniki i tym samym pozwalają na długo zachować młodość.

  • wyeliminowanie kwasów tłuszczowych typu trans

 Wszystkie frakcje naturalnego oleju palmowego, bogatego w witaminy, a mianowicie stearyna , frakcja pośrednia, oleina i superoleina nie zawierają kwasów tuszczowych typu trans. Margaryna i szortning produkowane na bazie tych frakcji również nie posiadają kwasów tłuszczowych typu trans. Występujące  w obrocie margaryny i szortningi, które są produkowane z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych muszą być utwardzane (uwodorniane) w celu przekształcenia płynnych olejów w tłuszcze stałe. W procesie uwodornienia powstają zarówno nasycone kwasy tłuszczowe jak i kwasy tłuszczow trans i kwasy tłuszczowe modyfikowane cis.


 

Bergared

Naturalny  olej  palmowy bogaty w tocoferole i karotenoidy

 

Charakterystyka:

Bergared jest produktem uzyskiwanym z owoców palmowych przy zastosowaniu czysto fizycznych metod. Jest to naturalny „czerwony olej palmowy” o lekkim smaku palmowym.

Określenie problemu:

Oleje palmowe będące zwyczajowo przedmiotem handlu są produkowane w procesie ekstrakcji (ługowania), a następnie poddawane są rafinacji. Przy tym zostają wyeliminowane substancje ważne z punktu fizjologii żywienia jak np. witamina E i karotenoidy.

Rozwiązanie problemu:

Bergared jest pierwszym olejem palmowym na rynku, który jest produkowany w Malezji wg nowego, opatentowanego już sposobu produkcji. Przy zastosowaniu tegoż sposobu  zostają zachowane wszystkie wartościowe składniki wraz z ich wysoką zdolnością wchłaniania witamin. Tym samym wyłoniły się dla „czerwonego oleju palmowego” całkiem nowe możliwości zastosowania.

Informacje zawarte w załączonych specyfikacjach podkreślają znakomite cechy tego naturalnego, bogatego w witaminy, czerwonego oleju palmowego.

Parametry :

Karotenoidy

ca 500 ppm

Tocoferole i Tocotrienole

ca 800 ppm

Liczba jodowa

60 - 65

Liczba nadtlenkowa

< 1

Kolor Lovibond 1

max  20 R / 20 Y

FFA % (jako kwas palmitynowy)

< 0,1 %

 

Sposób produkcji:

Olejem bazowym jest czerwony olej palmowy. Dalsze produkty są otrzymywane w efekcie frakcjonowania. Są to : naturalna i bogata w witminy stearyna, naturalna i bogata w witaminy oleina, oraz naturalna i bogata w witaminy frakcja pośrednia.

Możliwości zastosowania:

  • przemysł spożywczy
  • mrożonki spożywcze
  • żywność dla dzieci
  • żywność dietetyczna
  • naturalny tłuszcz piekarniczy
  • barwniki
  • kosmetyki

    Dzienne zapotrzebowanie na wit. A (mierzone w Retinolach <RÄ>) i wit. E wg zaleceń Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego (DGE)

  • Wit. A

    Wit. E

    mg

    mg

    mężczyźni

    kobiety

    Niemowlęta 0-4 m-cy

    0,5

    3

    4-12 m-cy

    0,6

    4

    Dzieci 1-4 lat

    0,6

    6

    4-7 lat

    0,7

    8

    7-10 lat

    0,8

    9

    10-13 lat

    0,9

    10

    13-15 lat

    1,1

    1,0

    12

    Młodzież 15-19 lat + dorośli

    1,1

    0,9

    12

    19 lat i więcej

    1,0

    0,8

    12

    Kobiety ciężarne od 4 m-ca

    1,1

    14

    Kobiety karmiące

    1,8

    17

    1 mg Retinol Äguivalent  = ~ 1 mg Wit. A  Retinol)

    = ~  6 mg  β- karotenu

    = ~  12 mg  innych karotenów

    W 500 ppm karotenoidów znajduje się  :

    • 237 ppm β- karotenu
    • 263 ppm innych karotenów (wł. z 185 ppm α-karotenu)

     Co oznacza, że 1 g superoliny zawiera :

    • 0,237 mg  β- karotenu     =~ 0,0395 mg RE
    • 0,185 mg  α- karotenu =~ 0,0154 mg RE
    • 0,078 mg innych karotenów =~ 0,0065 mg RE
    • 0,0614 mg RE

    1 g superoleiny zawiera : 0,8 mg Wit. E

    1 łyżka superoleiny dostarcza :

    • 0,86 mg Retinol Äquivalent
    • 11,2 mg Wit. E,

    co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na Wit A & E.


     

    BERGARED

    BERGARED uzyskiwany ze 100 % naturalnego  czerwonego oleju palmowego jest w pełni rafinowanym olejem jadalnym, zawierającym jednocześnie  naturalną  witaminę E i karotenoidy. Jest uzyskiwany z owoców palmowych, przy zastosowaniu nowo opatentowanego sposobu produkcji.

    BERGARED - naturalny olej palmowy, bogaty w witaminy, o właściwościach antyutleniających nadaje się do zastosowania w wielu branżach przemysłu spożywczego, w dietetyce i kosmetyce nadaje się idealnie :

    • do produkcji margaryny, tłuszczy piekarskich i szortningu
  • jako tłuszcz smażalniczy i frytkowy
  • do mieszanek kuchennych, lodów kremowych i śmietanek do kawy
  • do dań gotowych i żywności dietetycznej
  • jako barwnik naturalny

     Produkty wytwarzane przy zastosowaniu naturalnego, bogatego w witaminy  oleju palmowego nie wymagają stosowania żadnych sztucznych barwników lub dodatku syntetycznych witamin A i E, bowiem zawierają już naturalne karotenoidy (prowitaminę A) i wit. E

    Parametry :

    FFA (jako kwas palmitynowy)

    < 0,1 %

    Karotenoidy

    ca 500 ppm

    tocoferole i tocotrienole

    ca 800 ppm

    temp. top. (AOCS Cc-3-25)

    33 - 39  °C

    liczba jodowa (Wijs)

    50 - 55

    woda + zanieczyszczenia

    < 0,1 %

     

    Składowanie : 

    w chłodnych i suchych pomieszczeniach, z dala od promieniowania słonecznego i wysokich temperatur.

    Opakowanie :

    beczki 190 kg, zbiorniki kontenerowe ISO


     

    BERGARED  S

    Naturalna stearyna palmowa, bogata w witaminy

     

    BERGARED - uzyskiwany ze 100% naturalnego czerwonego oleju palmowego jest w pełni rafinowanym i frakcjonowanym olejem jadalnym, zasobnym jednocześnie w naturalną witaminę E i karotenoidy. Jest uzyskiwany z owoców palmowych, przy zastosowaniu nowo opatentowanego sposobu produkcji

    BERGARED - naturalna stearyna palmowa, bogata w witaminy, o właściwościach  antyutleniających nadaje się do zastosowania w wielu branżach przemysłu spożywczego, w dietetyce i kosmetyce.

    Parametry :

    FFA (jako kwas palmitynowy)

    < 0,1 %

    Karotenoidy

    ca 400 ppm

    tocoferole i tocotrienole

    ca 700 ppm

    temp. top. (AOCS Cc-3-25)

    44  °C

    liczba jodowa (Wijs)

    31 - 40

    woda + zanieczyszczenia

    < 0,1 %

     

  •  Zastosowanie : naturalna stearyna palmowa, bogata w witaminy nadaje się idealnie do :
    • do produkcji margaryny i szortningu
  • jako tłuszcz smażalniczy
  • jako tłuszcz specjalny na polewy
  • mieszanek kuchennych i śmietanek do kawy

    Produkty wytwarzane przy zastosowaniu naturalnej stearyny palmowej, bogatej w witaminy nie wymagają stosowania żadnych sztucznych barwnikow lub dodatku syntetycznych witamin A i E , bowiem zawierają już naturalne karotenoidy (prowitaminę A) i wit. E.

    Składowanie :

    w chłodnych i suchych pomieszczeniach, z dala od promieniowania słonecznego i wysokich temperatur

    Opakowanie : 

    kartony 20 kg, beczki 190 kg, zbiorniki kontenerowe ISO


     

    BERGARED  O

    Naturalna oleina palmowa, bogata w witaminy

     

    BERGARED uzyskiwany ze 100% naturalnego czerwonego oleju palmowego jest w pełni rafinowanym i frakcjonowanym olejem jadalnym, zawierającym jednocześnie naturalną witaminę E i karotenoidy. Jest uzyskiwany z owoców palmowych, przy zastosowaniu nowo opatentowanego sposobu produkcji.

    BERGARED - naturalna oleina palmowa, bogata w witaminy, o antyutleniających właściwościach nadaje się do zastosowania w wielu branżach przemysłu spożywczego, w dietetyce i kosmetyce.

    Parametry :

    FFA (jako kwas palmitynowy)

    < 0,1 %

    Karotenoidy

    ca 500 ppm

    tocoferole i tocotrienole

    ca 800 ppm

    temp. top. (AOCS Cc-3-25)

    max 21  °C

    liczba jodowa (Wijs)

    53 - 57

    woda + zanieczyszczenia

    < 0,1 %

     

    Zastosowanie : 

  • do produkcji margaryny i tłuszczu do frytek
  • do chrupkich wypieków
  • do gotowania
  • do żywności promującej zdrowie, w szczególności - dla dietetycznej
  • jako barwnik naturalny

    Produkty wytwarzane z zastosowaniem naturalnej, bogatej w witaminy oleiny palmowej nie wymagają stosowania żadnych sztucznych barwników lub dodatku syntetycznych witamin A i E, bowiem zawierają już naturalne karotenoidy (prowitaminę A) i wit.

    Składowanie :

    w chłodnych i suchych pomieszczeniach, z dala od promieniowania słonecznego i wysokich temperatur.

    Opakowanie :

    beczki 190 kg, zbiorniki kontenerowe ISO


     

    BERGARED  SO

    Naturalna superoleina palmowa, bogata w witaminy

     

    BERGARED uzyskiwany ze 100 % naturalnego czerwonego oleju palmowego jest w pełni rafinowanym i podwójnie frakcjonowanym olejem jadalnym, zawierającym jednocześnie naturalną witaminę E i karotenoidy. Jest uzyskiwany z owocow palmowych, przy zastosowaniu nowo opatentowanego sposobu produkcji.

    BERGARED -  naturalna superoleina palmowa , bogata w witaminy, o antyutleniających właściwościach nadaje się do zastosowania w wielu branżach przemysłu spożywczego, w dietetyce i kosmetyce.

    Parametry :

    FFA (jako kwas palmitynowy)

    < 0,1 %

    Karotenoidy

    ca 500 ppm

    tocoferole i tocotrienole

    ca 800 ppm

    temp. top. (AOCS Cc-3-25)

    max 19  °C

    liczba jodowa (Wijs)

    63 - 66

    woda + zanieczyszczenia

    < 0,1 %

     

    Zastosowanie : 

  • do gotowania i smażenia
  • do produkcji sosów i olejów sałatkowych, oraz majonezów
  • dla żywności promującej zdrowie, a w szczególności  - dla dietetyki
  • jako barwnik naturalny
  • dla kosmetyki jako środek dla pielęgnacji skóry ( ze względu na wysoką zawartość witamin)

    Produkty wytwarzane przy zastosowaniu naturalnej superoleiny palmowej, bogatej w witaminy nie wymagają stosowania żadnych sztucznych barwników lub dodatku syntetycznych witamin A i E, bowiem zawierają już naturalne kartenoidy (prowitaminę A) i wit. E.

    Składowanie :

    w chłodnych i suchych pomieszczeniach, z dala od promieniowania słonecznego i wysokich temperatur.

    Opakowanie :

    beczki 190 kg, zbiorniki kontenerowe ISO


     

    BERGARED  MF

    Naturalna palmowa frakcja pośrednia, bogata w witaminy

     

    BERGARED uzyskiwany ze 100% naturalnego czerwonego oleju palmowego jest w pełni rafinowanym, podwójnie frakcjonowanym olejem jadalnym, zawierającym jednocześnie naturalną witaminę E i karotenoidy. Jest uzyskiwany z owoców palmowych,przy zastosowaniu nowo opatentowanego sposobu produkcji.

    BERGARED - naturalna palmowa frakcja pośrednia, bogata w witaminy, o antyutleniających właściwościach nadaje się  do zastosowania w wielu branżach przemysłu spożywczego, w dietetyce i kosmetyce.

    Parametry :

    FFA (jako kwas palmitynowy)

    < 0,1 %

    Karotenoidy

    400 - 500 ppm

    tocoferole i tocotrienole

    700 - 800 ppm

    temp. top. (AOCS Cc-3-25)

    30 - 38  °C

    liczba jodowa (Wijs)

    40 - 48

    woda + zanieczyszczenia

    < 0,1 %

     

    Zastosowanie :

    naturalna palmowa frakcja pośrednia, bogata w witaminy nadaje się:

  • do produkcji margaryny i szortningu
  • jako tłuszcz specjalny dla przemysłu produkującego wyroby czekoladowe
  • cukiernicze np . do produkcji nadzień
  • jako środek do smarowania pieczywa
  • jako barwnik naturalny

    Produkty wytwarzane z zastosowaniem naturalnej palmowej frakcji pośredniej, bogatej w witaminy, nie wymagają stosowania żadnych sztucznych barwników lub dodatku syntetycznych witamin A i E, bowiem zawierają już naturalne karotenoidy (prowitaminę A) i wit. E.

    Składowanie :

    w chłodnych i suchych pomieszczeniach, z dala od promieniowania słonecznego i wysokich temperatur

    Opakowanie :

    kartony 20 kg, beczki 190 kg, zbiorniki kontenerowe ISO


     

    BERGARED  IS

    BERGARED  IM

    Naturalny szortning palmowy, bogaty w witaminy

    Naturalna margaryna palmowa, bogata w witaminy

     

    BERGARED uzyskiwany z w 100% naturalnego czerwonego oleju palmowego jest w pełni rafinowanym olejem jadalnym, zawierającym jednocześnie  naturalną witaminę E i karotenoidy. Jest uzyskiwany z owoców palmowych, przy zastosowaniu nowo opatentowanego sposobu produkcji.

    BERGARED - naturalna margaryna palmowa, bogata w witaminy jak i szortning palmowy o antyutleniających właściwościach  nadaje się do zastosowania w wielu branżach przemysłu spożywczego, w dietetyce i kosmetyce.

    Naturalny szortning palmowy - parametry :

    FFA (jako kwas palmitynowy)

    < 0,1 %

    Karotenoidy

    ca 80 ppm

    tocoferole i tocotrienole

    ca 350 ppm

    temp. top. (AOCS Cc-3-25)

    37 - 41  °C

    liczba jodowa (Wijs)

    48 - 52

    woda + zanieczyszczenia

    < 0,1 %

     

    Naturalna margaryna palmowa - parametry :

    FFA (jako kwas palmitynowy)

    < 0,1 %

    Karotenoidy

    ca 80 ppm

    tocoferole i tocotrienole

    ca 350 ppm

    temp. top. (AOCS Cc-3-25)

    37 - 41  °C

    liczba jodowa (Wijs)

     -

    woda + zanieczyszczenia

    woda ca 16 %

     

    Produkty mogą być dostosowywane dla potrzeb klienta.

    Zastosowanie : 

    naturalny szortning palmowy, bogaty w witaminy i naturalna margaryna, bogata w witaminy nadają się idealnie do

    • pieczywa : keksów, ciast, chleba tostowego

    Produkty wytwarzane z zastosowaniem naturalnego szortningu palmowego i naturalnej margaryny palmowej nie wymagają stosowania żadnych sztucznych barwników  lub dodatku syntetycznych witamin A i E,  bowiem zawierają już naturalne karotenoidy (prowitaminę A) i wit. E.

    Składowanie :   

    w chłodnych i suchych pomieszczeniach, z dala od promieniowania słonecznego i wysokich temperatur.

    Opakowanie : 

    kartony 20 kg, beczki 190 kg