STERN FP 100

 

STERN FP 100

czysto roślinny tłuszcz w proszku, bez nośników i nieutwardzony

Charakterystyka       Stern FP 100 jest tłuszczem w proszku, wytworzonym metodą   rozpyłową na zimno, o zawartości tłuszczu ca. 99 %. Jest to wysokotopliwa frakcja oleju palmowego o właściwościach dających techniczne możliwości interesujących zastosowań..

 

Surowiec                    Dzięki specjalnej technice postępowania udało się nam , bez   
i proces powstania     dodatkowego utwardzania, rozpylić frakcję oleju palmowego.

                                   Stern FP 100 można deklarować jako nieutwardzonyolej palmowy, tym samym odpada również zapis o „częściowym utwardzaniu”.

                                   W efekcie zastosowanego postępowania Stern FP 100 nie zawiera

                                   ani kwasow tłuszczowych trans, ani śladów niklu z utwardzania.

 

                                    Chociaż Stern FP 100 nie jest utwardzany to posiada relatywnie

                                    wysoką temperaturę topnienia – w zależności od liczby jodowej –

                                   ca 55-65°C.

                                   Właściwie zawiera on tylko nasycone kwasy tłuszczowe.

                                   Kwas palmitynowy      C – 16:0           ca. 80 %

                                   Kwas oleinowy            C – 18:1           ca. 10 %

                                   Z uwagi na ten skład Stern FP 100 jest relatywnie stabilnym  produktem.

 

Zalety użytkowe        zapotrzebowanie na tłuszcze ma różnorodny charakter. Często z ekonomicznego punktu widzenia nie opłaca się kupować instalacji

                                   dla zastosowania tłuszczu płynnego i rozgrzewanego. Szczególnie

                                   w przypadku tłuszczy specjalnych z wyższą temperaturą topnienia

                                   zastosowanie ich w formie proszku jest prostsze i rentowniejsze.

 

Zalety :                       – łatwość posługiwania się                   

                                   – proste dozowanie

                                   – bezpośrednie przerabianie w suchych mieszankach

                                   – odpada wstępne podgrzewanie towaru

                                   – niepotrzebna jest kosztowna instalacja zbiornikowa

 

Zastosowanie :           Różnorodne możliwości zastosowań Stern FP 100 :

 

                                   Pieczywo

                                   – w szczególności do bułeczek typu amerykańskiego – sandwicz

                                   – ulepszenie stabilności ciasta w porównaniu do stosowanego tłuszczu miękkiego. Dzięki temu  bardziej suche i elastyczne ciasto, lepiej nadaje się do  procesów maszynowych i ma wyższą tolerancję fermentacyjną.

                                   – doświadczenia przy produkcji sandwiczy  na skalę przemysłową

                                     dowiodły bardzo wyraźnie  następujących zalet :

                                               – poprawa struktury kromki

                                                – bardzo podwyższona miąższość kromki

                                               – delikatniejsza porowatość

                                               – dozowanie do mąki w granicach 2-4%

                                               – możliwe jest zredukowanie udziału tłuszczu o ca. 20 % -bez  utraty technicznej skuteczności wypiekania. Przeto super korzystny w recepturach typu „Light-Bread”

 

                                   Margaryny i tłuszcze piekarnicze

                                   – ustawienie i poprawienie temperatury topnienia

                                   – zapobieganie wytracaniu się frakcji oleju z tłuszczu utwardzonego

                                      w przypadku mieszanek tłuszczowych i z wysokim udziałem olejówpłynnych

                                   – poprawa struktury krystalizacji

 

                                   Zupy w proszku, sosy i kostki rosołowe

                                   – źródło energii w suchych mieszankach

 

                                   Oleje rozdzielcze

                                   małe dodatki zwiększają lepkość i poprawiają przyczepność

 

                                   Osłona (Coaten)

                                   Dobry środek hydrofobowy dla sproszkowanych dodatków spożywczych, rozpuszczalnych w wodzie jak np. witaminy

                                   sole, środki słodzące, przyprawy itd.

 

                                   Słodycze

                                   Środek pomocniczy do sprasowywania

 

                                   Farmacja

                                   Środek pomocniczy przy tabletkowaniu