BERGABEST MCT
Wielofunkcyjny olej aktywny.
- rozdziela
- rozpuszcza
- smaruje
- rozprowadza
- wodoodpornie impregnuje
- przenika
PRODUKT
BERGABEST jest średniołańcuchowym trójglicerydem (ang.MCT-Oil) frakcjonowanych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego – w przeważającej częsci kwasów : kaprylowego i kaprynowego.
BERGABEST podlega estryfikacji, odwonnieniu i destylacji w nowoczesnych zakładach. Jest olejem bezbarwnym, o nadzwyczaj neutralnym smaku i zapachu, o bardzo niskiej lepkości i umożliwia powstanie jednocząsteczkowych warstewek cieczy trudno- lub nierozpuszczalnych na powierzchni wody, roztworów wodnych i rtęci. Jest deklarowany jeko „olej roślinny”, bez podawania E-nr.
BERGABEST jest neutralnym olejem o specyficznych właściwościach fizycznych,chemicznych i żywieniowo-fizjologicznych. Szczególne jego znaczenie w przemyśle spożywczym wynika z podwójnej roli, którą spełnia jako wielofunkcyjna substancja czynna i również jako znakomity składnik pokarmowy. W swojej wielofunkcyjności jest imponująco podobny do uniwersalnej substancji czynnej-lecytyny.
BERGABEST MCT – OLEJ wielofunkcyjny olej aktywny
Właściwości chemiczne i fizyczne:
- bardzo niska lepkość
- wysoka biegunowość
- wysoka stabilność chłodnicza
- krańcowo niska liczba jodowa
- dobra odporność na utlenianie
- doskonała stabilność polimeryzacyjna
- dobra rozpuszczalność w alkoholu
- 100 % nasyconych kwasów tłuszczowych
- nautralny smak
- bezwonność
- bezbarwny
BERGABEST MCT-OLEJ – substancja pomocnicza o różnorodnym zastosowaniu.
I. ŻYWNOŚĆ
- rozpuszczalnik
- środek zapobiegający przyleganiu
- środek obróbki powierzchniowej
- nośnik (materiał podłożowy)
- środek nadający śliskość
- środek smarowy
- środek impregnacji wodoodpornej
- subsatncja powłokotwórcza i osłonowa
- regulator lepkości
II. KOSMETYKI / FARMACJA
- rozpuszczalnik
- substancja nośna dla witamin
- substancja rozdzielcza
- regulator lepkości
- środek przenikający
- substancja powłokotwórcza i osłonowa
III. ARTYKUŁY SPOŻYWCZE , OLEJE JADALNE
- bezpośrednia energia
- lekkostrawność
- przeciwdziała zaleganiu w złogach tłuszczowych
- odpowiedni przy stosowaniu diety
- substytut klasycznych olejów
- pokarm dla sportowców
- pakarm dla dzieci
SUBSTANCJA POMOCNICZA
ROZPUSZCZALNIK
Molekuły BERGABESTU w oparciu o krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wykazują większą biegunowość i są tym samym znacząco bardziej hydrofilowe, aniżeli molekuły klasycznych olejów roślinnych. Oznacza to, że BERGABEST może rozpuszczać nie tylko wiele substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, ale jest również w stanie rozpuszczać inne substancje, które w normalny sposób nie rozpuszczają się w tłuszczach i olejach. Daje się mieszać z szeregiem biegunowych rozpuszczalników jak np. z 98% etanolem, jak również w małych ilościach z wodą. Te znakomite cechy szczególnie sprawdziły się przy wdrażaniu substancji smakowych np. przy produkcji bezalkoholowych napojów.
ŚRODEK ZAPOBIEGAJĄCY PRZYLEGANIU
Oleje i emulsje rozdzielcze mają zastosowanie w przemyśle piekarniczym cukierniczym do oddzielania wytworzonych produktów od form i blach. Wymagania stawiane środkom zapobiegającym przyleganiu są różnorodne.
Wymogi techniczne:
- dobre działanie zapobiegające przyleganiu
- wysoka zdolność przyczepności
- dobra zdolność rozpylania
- skuteczność w zasięgu dużych zakresów temperatur
- doskonała fizyczna stabilność
Wymogi chemiczno-fizyczne:
- dobra odporność na utlenianie
- dobra stabilność cieplna i chłodnicza
- niska skłonność do spiekania
- wysoka stabilność mętnienia
BERGABEST spełnia wiele z tych technicznych i chemicznych wymogów i dlatego też jest często używanym olejem bazowym dla wytworzenia środków zapobiegających przyleganiu wyrobów piekarniczych i ciastkarskich. BERGABEST jest używany w kombinacji ze zróżnicowanie działającymi lipidami jak np. z olejami roślinnymi, tłuszczami zwierzęcymi, woskami i estrami woskowymi, emulgatorami i specjalnymi fosfolipidami. Jego udział w produkcie końcowym wynosi 2 -15 %.
Olej rozdzielczy dla form piekarskich
Uwzględniając potrzeby klienta dostarczamy gotowe do użytku oleje rozdzielcze o nazwie „BERGACUT”. Produkt ten został wytworzony z użyciem BERGABESTU w powiązaniu ze specjalnymi fosfolipidami.
Prosimy pytać o próbki i ceny produktu o nazwie „BERGACUT 925”, który oferujemy w kontenerach, beczkach i opakowaniach aerozolowych.
Nośnik – materiał podłożowy
BERGABEST jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Stąd też jest idealnym nośnikiem dla rozpuszczalnych w tłuszczach, aromatów i esencji. Jako rozpuszczalnik jest często stosowany w mieszaninach używanych do produkcji witamin, barwników rozpuszczalnych w tłuszczach, a także wosku.
Dobra mieszalność BERGABESTU z alkoholami może być tutaj bardzo pożądana.
Obróbka powierzchniowa
BERGABEST znajduje zastosowanie jako środek obróbki powierzchniowej produktów o dużej lepkości jak np. lukrecje, cukierki, słodycze, galaretki. Dzięki tej obróbce zapobiega się wysychaniu produktów i zwiększa się ich połysk, jak w przypadku rodzynek czy suszonych śliwek. BERGABEST tworzy na środkach spożywczych delikatną powłokę osłonową zapobiegającą wydzielaniu się cukrów owocowych i tym samym sklejaniu się produktów. Produkt uzyskuje naturalny, świeży wygląd. Powyższe działanie opiera się na niskiej lepkości BERGABESTU i jego zdolności do tworzenia jednocząsteczkowych warstewek cieczy trudno, bądź też nierozpuszczalnych na powierzchni wody i roztworów wodnych.
Środek nadający śliskość
Przy produkcji prasowanych wyrobów cukierniczych BERGABEST sprawdził się jako matrycowy środek nadający śliskość, jak również jako środek zapobiegający sklejaniu się – przykładem jest produkcja tabletek cukru gronowego.
Możliwości zastosowania BERGABESTU jako środka nadającego śliskość i środka smarowego są w branży spożywczej nieomal nieograniczone. Używa się go przykładowo przy produkcji osłonek do kiełbas.
Środek smarowy
Przemysł spożywczy w niektórych krajach obowiązuje zakaz używania oleju parafinowego jako środka zapobiegającego przyleganiu i nadającego śliskość. BERGABEST jest w takim przypadku idealnym materiałem zastępczym. Może być z powodzeniem używany w przemyśle spożywczym jako maszynowy środek smarowy. Jest on środkiem spożywczym i nie wymaga deklaracji E-Nr.
Środek impregnacji wodoodpornej
Higroskopijne mieszanki proszkowe, spryskane BERGABESTEM 0,1 – 0,2%, mogą być produkowane jako sypkie i bez zbryleń.
Regulator lepkości
BERGABEST dodany do olejów charakteryzujących się wysoką lepkością umożliwia uzyskanie życzonej wartości lepkości. Prowadzi to do łatwiejszego dozowania i tym samym ulepszonego wykorzystania produktu.
ŻYWNOŚĆ
Lekkostrawność
BERGABEST – w przeciwieństwie do zwykłych tłuszczów jadalnych, składających się przeważnie z długołańcuchowych kwasów tłuszczowych – jako krótkołańcuchowy trigliceryd jest łatwo przyswajalny przez organizm ludzki i szybko przetwarzany w energię.
Szczególny skład kwasów tłuszczowych sprawia, że proces hydrolizy i wchłaniania następuje o wiele szybciej aniżeli w przypadku innych tłuszczów i olejów. Odszczepione kwasy tłuszczowe nie są ponownie estryfikowane, lecz wiążą się z białkami prostymi (albuminami) i żyłami są transportowane do wątroby.
Badania naukowe potwierdzają, że średniołańcuchowe triglicerydy przyczyniają się do lepszego wchłaniania minerałów i protein. Ta korzystna właściwość BERGABESTU jest szczególnie interesująca przy produkcji pożywienia dla dzieci.
Żywność dietetyczna
Z faktu lekkostrawności BERGABESTU wynikają interesujące korzyści przy produkcji żywności dietetycznej. Znajduje on zastosowanie jako zastępczy produkt tłuszczowy w dietach zalecanych przy zaburzeniach tłuszczowej przemiany materii. Jako olej jadalny znajduje zastosowanie w gotowej żywności dla dzieci i sportowców, umożliwiając szybkie dostarczenie organizmowi wysokowartościowej energii.
KOSMETYKA / FARMACJA
BERGABEST jako regulator lepkości i materiał podłożowy o wysokiej zdolności przenikania zajmuje ważną pozycję w wytwarzaniu aerozoli, kremów, maści, lotonów, olejków do opalania i kredek do ust. BERGABEST rozprowadza się bardzo dobrze na skórze i nie pozostawia na niej tłustej powłoki. Pomimo tego jest w pełni aktywnym środkiem pielęgnacji skóry.
Pomaga w utrzymaniu wilgotności skóry i tym samym ma wpływ na jej elastyczność i sprężystość. BERGABEST jest wchłaniany przez skórę i w związku z tym może również przejmować funkcję materiału podłożowego dla leków przeznaczonych dla głębiej położonych warstw skóry. Jako nasycony ester jest on relatywnie pasywny, jeśli chodzi o wchodzenie w reakcje z innymi składnikami kosmetycznych receptur. Poza tym natłuszcza i steruje lepkością gotowych receptur oraz wzmacnia rozproszenie pigmentu.
WŁAŚCIWOŚCI + OPAKOWANIE
Stabilność utleniania
Wszystkie naturalne oleje roślinne składają się z nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W obecności tlenu nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają bardzo szybko zjełczeniu. BERGABEST składa się wyłącznie z nasyconych kwasów tłuszczowych i w związku z tym jest nadzwyczaj stabilny jeśli chodzi o utlenianie. Stabilności nie gubi również w wyższych temperaturach, aczkolwiek tzw. temperatura dymienia jest tutaj nieco niższa aniżeli naturalnych olejów roślinnych.
Sposób posługiwania się BERGABESTEM
BERGABEST jest silnie działającym rozpuszczalnikiem. Szereg opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych może w kontakcie z BERGABESTEM ulec uszkodzeniu i zniszczeniu. Do takich w szczególności należą opakowania z poliestru i żywic akrylowych. Wytrzymałe natomiast są opakowania ze szkła, aluminium ,stali szlachetnej jaki i polipropynelu i niskociśnieniowego polietylenu.
WŁAŚCIWOŚCI EKOLOGICZNE
BERGABEST jest olejem roślinnym i tym samym ulega biologicznemu rozkładowi.
SKŁADOWANIE
BERGABEST, o ile jest przechowywany w zamkniętych beczkach i w odpowiedniej temperaturze (10-30 stopni C) to zachowuje trwałość co najmniej 2 lata. W przypadku mieszania z innymi substancjami należy zwracać uwagę na kontrolowaną niską zawartość zarodków.
OPAKOWANIE
190 kg beczki,950 kg jednorazowe kontenery, partie cysternoweB
SPECYFIKACJA
[custom_table]
BERGABEST MCT – OLEJ |
60/40 |
70/30 |
|
Liczba zmydlania |
325-345 |
335 – 350 |
|
Liczba kwasowa |
< 0,1 |
< 0,1 |
|
Liczba jodowa |
< 1 |
< 0,5 |
|
Kolor (Hazen) |
< 100 |
< 100 |
|
Woda (Karl Fischer) |
< 0,2 % |
< 0,1 % |
|
Liczba nadtlenkowa meq/kg |
< 1 |
< 1 |
|
lepkość ( 20 stopni C ) mPa.S |
25-33 |
ok. 27 |
|
gęstość (20 stopni C) g/ml |
0,930 – 0,960 |
0,910 – 0,930 |
|
liczba hydroksylowa |
max. 5 |
max. 5 |
|
temp. mętnienia |
– 5 stopni C |
max. 0 stopni C |
[/custom_table]
SKŁAD KWASÓW TŁUSZCZOWYCH %
[custom_table]
BERGABEST MCT – OLEJ |
6040 |
7030 |
|
C – 6:0 |
max. 2 % |
max. 2 % |
|
C – 8:0 |
50-65 % |
50-65 % |
|
C – 10:0 |
30-45 % |
30-45 % |
|
C – 12:0 |
max. 3 % |
max. 3 % |
[/custom_table]
BERGACUT 925 – środek zapobiegający przyleganiu do from piekarskich
SPECYFIKACJA
[custom_table]
BERGACUT 925 |
|
|
Liczba kwasowa |
< 0,2 |
|
Liczba jodowa |
ok. 105 |
|
Temp. topnienia |
ok. 10 stopni C |
|
Kolor |
jasnobrązowy |
|
Woda |
< 0,15 % |
|
Ciężar właściwy |
ok. 0,92 (20 stopni C g/ccm) |
[/custom_table]
SKŁAD KWASÓW TŁUSZCZOWYCH %
[custom_table]
BERGACUT 925 |
|
|
< C -16:0 |
ok. 6 % |
|
C – 16:0 |
ok. 5 % |
|
C – 18:0 |
ok. 3 % |
|
C – 18:1 |
ok. 60 % |
|
C – 18:2 |
ok. 18 % |
|
C – 18:3 |
ok. 5 % |
|
> C – 20:0 |
ok. 3 % |
[/custom_table]