BergaZym P 100
Bergazym P 100 jest kompleksem enzymów o wysokiej zawartości Pentozanazy (zarejestrowanej w Unii Europejskiej pod nr 17, EC 3.2.1.8). Produkowany jest przez Trichoderma longibrachiatum, nie modyfikowaną genetycznie. Przewodnim enzymem aktywnym w Bergazym P 100 jest Endo-1,4-b-Xylanaza wyrażona w jednostkach EPU/ g (=Endo Pentozanaza Unit, Jednostka Aktywna Enzymu). Dodatkowo posiada Celulazę, Alfa-Amylazę, Proteazę i Hemicelulazę.
Jest produktem brązowym, wolnym od pyłów, łatwo rozprowadzalnym na nośniku z mączki pszennej, w postaci mikrogranulatu. Standaryzowany do ilości 15 000 EPU/gram.
ZASTOSOWANIE:
- polepszenie strawności składników pokarmowych paszy
- możliwość uzyskania wyższego poziomu energii z paszy
- wspomaga działanie endogennych enzymów zawartych w przewodzie pokarmowym
- wyższe przyrosty masy ciała
Stosowany w paszach dla prosiąt, tuczników, kurcząt brojlerów, indyków i niosek.
Rekomendowany jest do pasz z użyciem pszenicy, żyta, pszenżyta, śruty rzepakowej i sojowej.
Zagwarantowana stabilność enzymu wynosi 18 miesięcy, jeśli Bergazym P 100 przechowywany jest w miejscu suchym w temperaturze pokojowej.
Ogólna charakterystyka BERGAZYMÓW :
Ziarna zbóż mają dużą koncentrację energii i ich udział przeważa w dawkach dla drobiu i trzody chlewnej. Wród podstawowych składników występujących w ziarnie przeważa frakcja związków bezazotowych wyciągowych - głównie skrobia, której zawartość w suchej masie wynosi około 65%. Zwierzęta monogastryczne produkują enzymy, które łatwo rozkładają skrobię na cukry proste w układzie pokarmowym. Ważną grupą węglowodanów, która ma negatywny wpływ na wykorzystanie zbóż przez zwierzęta gospodarskie mają polisacharydy nieskrobiowe (NSP) zawarte w ścianie komórkowej. Są one trudno - lub niestrawne. Do włókna surowego zalicza się następujące polisacharydy nieskrobiowe:
- b-glukan
- pektyny
- substancje pektynopodobne
- celulozę
- arabinoksylany
- galaktany
Polisacharydy nieskrobiowe zawarte w ścianach komórkowych istotnie zmniejszają wartość energii metabolicznej zbóż oraz wykorzystanie składników pokarmowych - utrudniając dostęp enzymów endogennych do wnętrza komórek. Prócz tego NSP mają właściwości antyżywieniowe, które objawiają się następująco :
- wzrost lepkości treści pokarmowej - utrudniony dostęp soków trawiennych,
- duża wodochłonność powoduje zaburzenia w gospodarce wodnej i wodniste odchody
- wolniejsze tempo przechodzenia treści jelitowej
- słabsze trawienie składników pokarmowych
- zachwiana równowaga mikrobiologiczna
Enzymy endogenne zwierząt monogastrycznych dobrze trawią skrobię, białko, tłuszcz oraz cukry proste i dwucukry zawarte w zbożach natomiast skomplikowane molekuły polisacharydów nieskrobiowych nie są przez nie rozkładane. Aby wspomóc działanie enzymów endogennych tworzy się preparaty enzymatyczne zawierające enzymy egzogenne wytworzone przez bakterie i grzyby.
Jednym z takich preparatów jest BERGAZYM.
BERGAZYM - stworzony został jako specjalny kompleks enzymów, przeznaczony dla prosiąt i tuczników o szerokim spektrum stosowania. Nasze enzymy nie są modyfikowane genetycznie. Rozkład nieskrobiowych węglowodanów (NSP) tworzących ścianę komórkową materiału roślinnego udostępnia składniki pokarmowe, które w przeciwnym razie były niedostępne dla zwierzęcia. Redukcja NSP w paszy pozwala na lepsze wykorzystanie składników pokarmowych w niej zawartych. Mikrogranulacja naszych BERGAZYMÓW decyduje o dużej odporności na działanie wysokiej temperatury oraz PH układu pokarmowego.
Ze względu na ilość aktywnego enzymu podzieliliśmy bergazymy na BERGAZYM P, w którym przewodnim enzymem jest pentozanaza- do mieszanek o dużej zawartości pszenicy, żyta, pszenżyta, ruty sojowej i rzepakowej oraz BERGAZYM C gdzie najważniejszym enzymem jest glukanaza- do mieszanek w przewadze jęczmienia, owsa i otrębów pszennych.
BERGAZYM poprawia wykorzystanie składników pokarmowych oraz zmniejsza koszty paszy.
Działanie BERGAZYMU w paszy:
- zwiększa wykorzystanie energii
- poprawia strawność białka surowego
- zwiększa strawność tłuszczu surowego
- poprawia absorpcję wody z układu pokarmowego, dzięki czemu zwierzęta są mniej brudne
- wyklucza antyżywieniowe działanie wcześnie zebranego zboża spowodowane dużą zawartocią NSP
- redukuje zaburzenia w okresie około odsadzeniowym stabilizuje florę bakteryjną - mniej przypadków biegunek i mniejszy rozwój E. coli
- możliwość stosowania tańszych komponentów paszowych
- mniej przypadków charłactwa
Korzyści dla prosiąt i warchlaków:
- większe dzienne przyrosty
- poprawia wykorzystanie paszy
- zapewnia równomierny wzrost i jednolitą masę przy sprzedaży
Korzyści dla tuczników:
- większe dzienne przyrosty
- poprawia wykorzystanie paszy
- stabilizuje florę bakteryjną układu pokarmowego
- zmniejsza przypadki biegunek spowodowanych zmianą komponentów paszowych