BERGAFAT B-30-20
Płynny roślinny tłuszcz paszowy powstały w oparciu o roślinne kwasy tłuszczowe z wysoką zawartością średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych ( Zawartość MCFA: C8-C10-C12 wynosi 20%). Tłuszcz nie zawiera substancji niedopuszczalnych i toksycznych.
Całkowita zawartość tłuszczu % | min. 98,5 |
Woda/ zanieczyszczenia % | max. 1,5 |
Substancje nierozpuszczalne % | max. 3,5 |
Liczba jodowa | 100±20 |
Temperatura topnienia °C | 24-30 |
FFA % | 60±20 |
Skład kwasów tłuszczowych w % :
C - 8:0 kwas kaprylowy | 1-2 % |
C - 10:0 kwas kaprynowy | 1-2 % |
C – 12:0 kwas laurynowy | 16-20 % |
C - 14:0 kwas mirystynowy | 5-9 % |
C - 16:0 kwas palmitynowy | 10-19 % |
C - 18:0 kwas stearynowy | 1-4 % |
C - 18:1 kwas oleinowy | 20-28 % |
C - 18:2 kwas linolowy | 20-28 % |
C - 18:3 kwas linolenowy i więcej | 1-2 % |
Drób - do 9% w mieszance paszowej trzoda chlewna- do 6% w mieszance paszowej. Może być stosowany jako samodzielny natłuszczacz.
BERGAFAT B-30-12 ma specjalnie stworzoną formułę, która zapewnia właściwą koncentrację energii w paszy do fizjologicznego i ekonomicznego poziomu, każdego kierunku produkcji zwierząt. Formuła ta zapewnia łatwiejsze przyswajanie składników pokarmowych oraz uintensywnia wykorzystanie pasz. Dzięki odpowiedniej zawartości średnio łańcuchowych kwasów tłuszczowych BERGAFAT B-30-30 wpływa pozytywnie na stabilizację flory bakteryjne układu pokarmowego poprzez ograniczenie ilości bakterii patogennych.
BERGAFAT B-30-12 jest płynnym koncentratem energetycznym stworzonym wyłącznie z surowców pochodzenia roślinnego- głównie z oleju rzepakowego, słonecznikowego, palmowego, kokosowego oraz kwasów tłuszczowych tych tłuszczy.
BERGAFAT B-30-12 może być stosowany w żywieniu wszystkich gatunków zwierząt hodowlanych głównie drobiu i trzody chlewnej.
W żywieniu drobiu BERGAFAT B-30-12 można stosować do poziomu 6-9% w mieszance paszowej. BERGAFAT B-30-12 w żywieniu drobiu zwiększa dzienny przyrost masy ciała oraz zwiększa nieśność u niosek.
Udział BERGAFATU B-30-12 w mieszankach dla trzody chlewnej może wynosić 3-6%.
Stosowanie tego tłuszczu przyspiesza tucz, poprawia produkcję mleka u loch oraz zwiększa masę urodzeniową prosiąt.
Prócz energii BERGAFAT B-30-12 jest źródłem egzogennego kwasu tłuszczowego - kwasu linolowego, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zwierzęcia.
WŁAŚCIWOŚCI BIOLOGICZNE, CHEMICZNE I FIZYCZNE ISTOTNE DLA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI:
Postać fizyczna: | Gęsta ciecz |
Zapach: | Charakterystyczny |
Kolor: | Ciemno-brązowy |
Temp. krzepnięcia | Ok. 24-30°C |
Temp. samozapłonu | Powyżej 250°C |
Temp. zapłonu | Poniżej 200°C |
Gęstość przy 20°C | Ok. 0,895 g/cm3 |
Rozpuszczalność w wodzie | Nierozpuszczalny |
Lepkość: | Nie stwierdzono |
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w zamkniętych zbiornikach. Zbiorniki przechowywać w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. Maksymalna temperatura przechowywania 60-70 °C.
Termin przydatności do spożycia min. 3 miesiące od daty produkcji
Produkt może reagować z fosforanem sodowym tworząc mydła.
METODY DYSTRYBUCJI:
Transport dowolny: lądowy, morski, lotniczy